Bij Zaanse Kraam is nooit iets fout

ingevoerd op 20-5-2014

Carina Huisman straalt gezelligheid en rust uit. ‘Ik ben echt een praktijkmens en hou van gezelligheid. Na de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk wilde ik met gehandicapten werken. Maar na de geboorte van mijn eerste kind zag ik een advertentie voor de opleiding kraamverzorgende wat mij toen nog meer trok.

Het is een mooi vak omdat je moeders kunt begeleiden bij wat waarschijnlijk de belangrijkste periode in hun leven is. Alles is nieuw voor ze, dus het is fijn om ze daar zo goed mogelijk in te adviseren.
Vele jaren heb ik voor een groot kraambureau gewerkt. Soms had je meer gezinnen op een dag en daardoor kon je ze naar mijn idee niet voldoende aandacht geven. Daarom ben ik mijn eigen bedrijf Zaanse Kraam gestart. In principe plan ik het zo in dat ik zelf kom kramen. Mochten er meer aanvragen in dezelfde periode zijn, dan werk ik samen met kraamverzorgenden waar ik volledig achter sta.

Elke keer is de intake weer spannend want het is zo leuk om te zien wie de deur open doet. In de loop der jaren heb ik allerlei soorten gezinnen al voorbij zien komen. Dat maakt het werk heel afwisselend. We starten ’s ochtends altijd rustig op met een kopje koffie waarbij we de nacht doornemen. Ik voeg me zoveel mogelijk naar de wensen van de kraamvrouw. Soms is het belangrijk om de bevalling goed door te spreken, maar andere vrouwen vinden het prettiger als bijvoorbeeld het bezoek goed wordt gestroomlijnd.

De kraamverzorgende heeft ondermeer als taak de moeder te leren hoe je bijvoorbeeld de baby in bad doet, hoe je een bedje moet opmaken en helpt je op weg met borst- of flessenvoeding. Ik doe de dingen voor en we gaan ze daarna samen doen. Bij mij is nooit iets fout, want er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Als een moeder het op haar manier goed doet, dan laat ik dat vooral zo. Het is juist belangrijk om ze te ondersteunen in wat al goed gaat. Sommige zaken moeten wel volgens het protocol worden aangeleerd. Zoals bijvoorbeeld het opmaken van het bedje zodat de kans op wiegendood wordt beperkt. Ook arbotechnische zaken (zoals een bed op klossen) en voorschriften qua hygiëne staan vast.

Het is elke keer weer mooi om te zien welke vorderingen een gezin maakt. En dat een moeder in snel tempo steeds zelfstandiger wordt zodat ik na de kraamweek met een goed gevoel weg kan. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunnen extra uren worden aangevraagd.

Ik ben lactatiekundig, maar als de kraamvrouw blij is met flesvoeding dan is dat ook prima. Het belangrijkste is immers dat je een blije moeder krijgt. Het is ook goed om te weten dat je naast borstvoeding ook een flesje kan geven mocht dat nodig zijn.

Het belangrijkste vind ik dat kraamvrouwen met een goed en tevreden gevoel op de kraamweek terug kunnen kijken. Het is een voorrecht dat je in zo’n bijzondere situatie tijdelijk een gezin mag bijstaan.’